perjantai 17. helmikuuta 2017

Asukaspalavereja, asukassuunitelmien tekoa ja uusi asukas

Nyt kun oli saatu asukkaat pienryhmäkotiin, niin oli aika tehdä heille asukassuunnitelmat. Ensin tehtiin Janikan kanssa. Janikan äiti ja sisko olivat mukana palaverissa ja Janikan kohdalla päätettiin tehdä niin, että koska Janika tykkää opiskelusta niin Janika voisi hakea opiskelemaan maatalousoppilaitokseen joka on tuossa lähellä ja kulkisi sinne invataksila ja opiskelisi siellä tavallisessa opiskeluryhmässä avustajan ja henkilökohtaisen opetussuunnitelman avulla. Nyt ei ollut koulut vielä alkaneet vaan oli yhteishaku ja päätettiin, että Janika hakee kouluun ensi syksyksi ja ennen sitä Janika voisi olla työharjoittelussa lähellä olevalla maatilalla jossa pääsisi possuja ja lampaita ruokkimaan.



Janikaa kiinnostaa maatalousala, koska hänen isosiskonsa on maanviljelijä ja äiti totesi, että hänen tyttäristä kumpikin taitaa olla maatalousihmisiä henkeen ja vereen. Janika saa ensin työharjoittelun kautta harjoitella maataloushommia ja sen jälkeen opiskella maataloutta. Koulussa johon Janikahakee, suhtauduttii myönteisesti siihen, että Down-nuori voi sinne myös hakea ja Janikalle päätettiin järjestää kyseiseen oppilaitokseen parin viikon koulutuskokeilu nyt keväällä ennen kesälomaa ja seuraavaa syksyä.



Janikan työ-ja opiskeluasiat olivat nyt selvät tältä osin. Lisäksi suunniteltiin yhdessä Janikan saaman tuen määrää ja miten paljon apua hän saa ohjaajilta. Suunniteltiin, että aluksi Janikaa käydään katsomassa kahdesti päivässä, aamulla ja illalla ja opastetaan asumisen taidoissa ja ruuanlaitossa ja sitten kun Janika on oppinut, niin sitten ohjauskäyntejä vähennetään yhteen päivässä tai joka toinen päivä tapahtuviksi. Aamulla ohjaaja käy auttamassa aamuaskareissa ja huolehtimassa että Janika herää ajoissa töihin ja illalla ohjaaja käy juttelemassa päivän tapahtumista Janikan kanssa ja huolehtimassa etä Janika menee nukkumaan. Suunniteltiin myös, että Janika voi halutessaan osallistua ryhmäkodin järjestämiin iltaisin ja viikonloppuisin tapahtuviin retkiin ja ryhmätoimintoihin. Myös halutessaan Janika saa ohjaajan kanssa käydä vapaa-aikana vaikka ravintolasssa tai uimassa tai jossakin itse valitsemassaan tapahtumassa kahdestaan jos haluaa. Janika voi itse kertoa missä haluaa käydä ja siellä käydään.



Janikalta kysyttiin myös, että millaisia ryhmiä hän haluaa vapaa-ajalle, niin Janika vastasi että kokkailua ja liikuntaa sekä jotakin seurakuntajuttuja. Seurakuntajuttuja on melko haasteellista tällä porukalla järjestää koska hoitokodissa on eri uskontokuntien ihmisiä, mutta ohjaajat lupasivat jotakin kuitenkin miettiä.



Janikan suunnitelmat olivat selkeätr ja tavoitteena oli löytää hyvä opiskelupaikka tuettuna tavallisessa ammattikoulussa ja sen lisäksi omien valintojen tekeminen vapaa-ajan toimintaan liittyen ja yhteisen toiminnan suunnittelemiseen osallistuminen ja asumisessa yhä itsenäisempi asuminen ja oman näköinen elämä.



Seuraavaksi palaveriin tuli Katariina. Katariinan kohdala mietittiin, että Katariina voisi käydä kahtena päivänä viikosta paikkakunnalla olevassa kehitysvammaisten toimintakeskuksessa auttamassa keittiöllä lounaan valmistuksessa ja muissa keittiöhommissa ja sen lisäksi myös vaatehuollossa. Tämän lisäksi Katariina voisi käydä paikkakunnalla olevassa päiväkodissa yhtenä päivänä viikosta auttamassa lastenhoidossa. Muut päivät olisivat Katariinalla vapaapäiviä jolloin Katariina voi tehdä ohjaajan kanssa jotakin kivaa oman valintansa mukaan ja voivat käydä missä Katariina haluaa. Katariina voi mös autella hoitokodin siivouksessa ja keittiötöissä.


Asumisen suhteen oli niin, että Katariina kun osaa aika hyvin huolehtia itsestään, niin Katariinan luona asunnossa ohjaaja kävisi kolmesti viikossa auttamassa arjen askareissa ja juttelemassa Katariinan kanssa ja käyntipäivät olisivat maanantai, keskiviikko ja perjantai. Katariinan kohdalla tavoitteena oli myös mahdollisimman hyvä, oman näköinen tuettu elämä.




Edvinin palaverissa tuli puheeksi se, että Edvin on aktiivinen Jehovan Todistaja ja tähän saakka hän on asunut vanhempiensa luona ja käynyt erään seurakunnan miehen kanssa ovelta ovelle jakamassa Vartiotorni-lehtiä. Suunniteltiin, että Edvin voi sitä tehdä edelleen myös hoitokodista käsin ja että sen lisäksi joku työtoimintapaikka olisi hyvä Edvinille. Edvinillä olisi mahdollisuus päästä autonkorjaajan apumieheksi autokorjaamolle. Siitä Edvin ilahtui ja sovittiin että otetaan autokorjaamoon yhteyttä tämän asian tiimoilta niin Edvin pääsee auttamaan autonkorjuussa.


Edvinilläkin tavoitteena mielekäs, oman näköinen ja hyvä, turvallinen ja mahdollisimman paljon normaalia nuoren miehen elämää muistuttava elämä tuetusti. Edvin osaa tehdä kotitöitä ja on niissä niin omatoiminen ja itsenäinen että sovittiin että niihin Edvin saa apua tarvittaessa ja jos Edvin itse pyytää apua ja Edvinin luona ohjaaja käy kerran viikossa perjantaisin tekemässä jotakin kivaa Edvinin kanssa tai ihan vaan juttelemassa Edvini kanssa eri asioista. Mys kuntoiluun ja liikuntaan Edvin saa opastusta.



Sellaisia olivat tukiasuntolan asukkaat, mukavia, leppoisia ja hyvin helposti autettavissa olevia ja yhteistökykyisiä kaikin puolin. Sitten oli myös vuorossa päärakennuksen enemmän apua ja valvontaa tarvitsevat asukkaat joita oli tullut yksi lisää, nimittäin 14-vuotias Laura joka istuu pyörätuolissa ja joka on 9-vuotiaana vammautunut liikenneonnettomuudessa. Lauran äiti on kuolemassa syöpään ja alunperin Lauran piti muuttaa hoitokotiin 16-vuotiaana kun saa eläkkeen, mutta nyt poikkeuksellisesti Laura muutti jo 14-vuotiaana hoitokotiin koska äiti ei kykene enää hänestä huolehtimaan. Laura sai oman huoneen päärakennuksesta jossa on myös Veeran ja Sonjan huoneet.



Lauran kohdalla tavoitteeksi asetettiin se, että Laura käy peruskoulun loppuun ja peruskoulun jälkeen Laurallekin mietitään jatko-opiskelupaikkoja joissa hän voi käydä opiskelemassa hoitokodilta käsin. Lauralle nimettiin myös omaohjaaja jonka tarkoituksena on auttaa Lauraa, pitää Laurasta huolta ja koska Laura on vielä lapsi,  olla Lauralle turvallinen aikuinen ihminen johon Lauran tulisi voida muodostaa kiintymyssuhde. Lauran elämän on tarkoitus olla hyvää ja turvallista lapsen elämää ja Laura saa olla mukana myös hoitokodin ryhmätoiminnoissa oman ohjaajan avustamana.



Veeran kohdalla myös suunniteltiin asumista ja Veeran kohdalla tavoitteena oli asianmukaisen käyttäytymisen oppiminen ja omien rajoitteiden hyväksyminen osana omaa elämäänsä ja sairauksien asianmukainen hoitotasapaino sekä kyky ottaa vastaan ohjausta ja neuvoja. Veeran kohdalla tarkoitus oli se, että Veera saa asua valvotusti ja siten pyritään takaamaan kanssaihmisten turvallisuus ja häiriötön elämä. Veera asuu omassa huoneessaan mutta Veeralle tehdään päivittäinen aikataulu ja rakennetaan Veeralle säännölliset rutiinit.



Veeran osallistuminen hoitokodin ryhmiin tapahtuu ohjaajien harkinnan mukaan ja valvotusti siten, että kaksi ohjaajaa on aina läsnä erikseen Veeraa varten. Veeraa on tarkoitus ohjaajien myös opastaa miten tulee ottaa huomioon muut asukkaat ja Veera on velvoitettu ottamaan ohjeita vastaan. Veeralle suunniteltiin, että Veera käy päivittäin paikkakunnalla olevassa kehitysvammaisten toimintakeskuksessa työtoiminnassa. Muitten asukkaiden kanssa tekemisissä oleminen tapahtuu Veeran kohdalla valvotusti ja ohjatusti koska Veeralla on taipumusta muun muassa ahdistella ihmisiä seksuaalisesti. Veeralle suunniteltiin myös erilaisia varotoimia ja muita asukkaitavaroitettiin puhumasta Veeran kuullen henkilökohtaisista asioista ja ohjeisttiin kieltämään napakasti Veeraa jos Veera tekee jotakin sopimatonta.



Sonjan kohdalla tavoitteeksi asetettiin omatoimisuuden ja oma-aloitteisuuden oppiminen ja aluksi suunniteltiin että nyt ensiksi Sonjan työtä olisi keittiöhenkilökunnan apuna keittiössä toimiminen ja myöhemmin voidaan miettiä hoitokodin ulkopuolista työpaikkaa. Sonjaa myös kannustettiin osallistumaan ryhmiin ja itse tekemään aloitteita mitä voisi ryhmissä tehdä. Tavoitteena on myös aikuistuminen ja aikuisen ihmisen käytös ja asteittain tapahtuva itsenäistyminen ja oman elämän haltuun ottaminen aluksi erittäin vahvasti avustettuna mutta myöhemmin voi siirtyä asumaan itsenäisemmin.



Nyt oli asukassuunnitelmat tehty ja toiminta voi asukkaiden kohdalla alkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.